Hem Jianzi Köp

Vad är Jianzi?

Jianzi är en sport som funnits i Asien, främst Kina i över 2500 år. Man använder sig av en "fjäderboll" liknande de som används när man spelar badminton. Den består av en tung bas med plast- eller metallskivor. Fjädrar sticker upp ur basen. Höjden på pjäsen varierar mellan 10 och 30 centimeter.

Det officiella spelet Jianzi spelar man antingen singel (en mot en), dubbel (två mot två) eller i lag om sex spelare (tre utespelare). Det liknar volleyboll till sättet men armar och händer får inte användas. Det gäller alltså att få över pjäsen till motståndarsidan och få dem att tappa dens. Planen är dock mindre än en volleybollplan med bredden 6,1 meter och längden 11,88 meter. En officiell Jianzi som används till detta skall vara mellan 13 och 15 centimeter hög och väga 13 - 15 gram.

I det lite enklare spelet där det mest går ut på att hålla pjäsen i luften kan man snarare hitta på reglerna själv. Ett vanligt typ av spel är att man försöker få så många studsar som möjligt, och får en poäng för varje studs. Sedan går pjäsen runt bland medspelarna under ett visst antal rundor, och den som har flest poäng när alla rundor spelats vinner. Pjäsen kan variera mycket i storlek och tyngd, och kan vara så hög som 30 centimeter.

I Asien spelar massor av människor Jianzi. Framförallt har spelet haft ett stort genombrott bland äldre under de senaste åren. Man spelar i parker, på stränder och på gatorna. Alla kan utan svårighet lära sig att hantera en Jianzi, samtidigt som det går att hitta på hur avancerade trick som helst. Man kan lika gärna studsa pjäsen med händerna som med fötterna.

Möjligheterna med Jianzi är oändliga, de begränsas bara av fantasin.
Synonymer för Jianzi:
- Jiànqiú
- Chapteh
- Da Cau
- Kinja
- Chinese Hacky Sack
- Shuttlecock
- Podopterisi

© Jianzi.se Kontakt